Verslagen schrijven ten tijde van corona

Een extra stap zetten om de langdurende zorg voor mensen met een beperking toekomstbestendig te maken. Dat is wat Vilans voor ogen heeft met het project Begeleiding à la Carte, onderdeel van het Rijksprogramma Volwaardig leven. Het Nederlands Tekstbureau mag regelmatig verslag doen van de sessies van de lerende netwerken voor www.kennispleingehandicaptensector.nl. Inmiddels vinden deze bijeenkomsten door corona online plaats.



“In de lerende netwerken delen zorgmedewerkers en cliënten vernieuwende ideeën over persoonsgerichte zorg voor verstandelijk gehandicapten”, vertelt tekstschrijver Annelies Peters. Zij is de vaste contactpersoon vanuit Het Nederlands Tekstbureau en zorgt dat de juiste tekstschrijvers steeds bij de juiste bijeenkomsten aanwezig zijn. Martine de Wit, Paul Kattestaart, Hanneke van Vliet en Fay Huigen raken al echt gespecialiseerd. “Ieder lerend netwerk heeft een ander thema, dus het is handig om steeds dezelfde tekstschrijvers te koppelen. We merken dat zowel Vilans als de lerende netwerken dit waarderen. Zeker nu we ook online verslag doen door corona, is het fijn om telkens dezelfde gezichten te zien.”

Tekstschrijver Fay vertelt: “Ik ben betrokken bij het lerende netwerk Zeggenschap en Dialoog. Een mooie club zorgprofessionals met een prachtig doel voor ogen: meer eigen regie voor mensen met een beperking. Toen de projectleider vroeg of ik verslag wilde doen van hun eerste online werkbezoek, was ik meteen enthousiast. Toegegeven, het was wel even wennen. In het begin mis je toch elkaars fysieke aanwezigheid. Maar door de professionele aanpak van Vilans en de gemotiveerde deelnemers voelde het vrij snel als vanouds. Ik woonde de Teams-bijeenkomst bij met mijn microfoon op stil en camera uit en kon alles goed volgen. Dat leverde meer dan genoeg input op voor het verslag. Zo kwamen we erachter dat verslaglegging altijd mogelijk is, online én offline.”

“Voor dit vernieuwingsprogramma was ik op zoek naar een bureau met meerdere tekstschrijvers die zin hadden om echt betrokken te raken. Die de diepte mee in wilden gaan, de materie wilden begrijpen. Ik ben erg tevreden over de samenwerking en lees de gewenste betrokkenheid ook terug in de teksten. Ik krijg echt een verslag ván een bijeenkomst, in plaats van óver een bijeenkomst. Knap ook, want het was echt even schakelen van offline naar online. De tekstschrijver logt tegenwoordig in bij het plenaire gedeelte en woont vervolgens online subsessies over verdiepend leren en kennisuitwisseling bij. Uiteindelijk krijg ik een tekst terug die goed in balans is; iedereen komt aan bod. Dus corona of niet: ik weet dat het goed komt. Die vertrouwdheid is er.”

Karen Jansen – communicatieadviseur bij Vilans

Datzelfde gevoel geldt ook voor Het Nederlands Tekstbureau. Dankzij de al langer bestaande samenwerking is sprake van een fijn en vertrouwd klantcontact. Martine: “Inmiddels werken we alweer vier jaar met Vilans samen. De projecten van deze opdrachtgever hebben altijd een grote maatschappelijke waarde: er gebeurt zo veel goeds in de netwerken! Zodra je je in de materie begint te verdiepen, komt betrokkenheid automatisch. Dat kost geen enkele moeite.”

Meer informatie?
Bel ons op 088 - teksten (088 - 8357836)

Vraag een offerte aan
  • Opdrachtgever:

    Vilans

  • Dienst:

    Interviewen en schrijven

  • Tekst:

    Verslagen

  • Samenwerking:

    Sinds 2016