Waarom het Groot Dictee grote onzin is
Vijftigduizend woorden staan er in het Groene Boekje. Vijftigduizend! Op een handjevol fanatiekelingen na zal niemand die allemaal kennen. Ik niet, in ieder geval. Sterker nog, er zijn genoeg woorden die ik ook even moet opzoeken voordat ik ze opschrijf. Maar daar is dat boekje voor, nietwaar?
Toch zijn er genoeg mensen die buitengewoon veel waarde hechten aan het van buiten kennen van de spelling. Die het leuk vinden om dit soort zinnen zonder welke hulp dan ook foutloos op te schrijven:
Het magnifieke przewalskipaard schreed enigszins beduusd door de feeërieke entourage en percipieerde onderwijl het mestquotum.
Zinloze instinkers
Ieder z’n ding, maar dat is precies de reden waarom ik nooit – nee, echt nooit – meedoe aan het Groot Dictee. Ik zie de lol niet in van dit soort gekunstelde zinnen waarin de bedenker alle zinloze instinkers uit het Groene Boekje bij elkaar heeft geharkt, die geen normaal mens ooit samen zou gebruiken. Zinnen die enkel bedoeld lijken om mensen zo veel mogelijk fouten te laten maken. Nee, dank je!
Geld voor de hele straat
Is spelling dan niet belangrijk? Integendeel! Teksten met spelfouten worden minder serieus genomen en zorgen voor irritatie. Bekijk een willekeurig forum op internet en je struikelt over de reacties waarin de spelfouten van anderen worden gehekeld. Spelfouten kunnen een tekst zelfs een totaal onbedoelde betekenis geven. Denk aan het beruchte verkeersbord dat een flinke kostenpost kan opleveren: ‘geld voor de gehele straat’. Typisch een voorbeeld voor ons op Twitter-account @Taalmissers.
Meer dan spelling alleen
Toch is een tekst zonder spelfouten niet per definitie een goede tekst. De voorbeeldzin hierboven laat dat prima zien; goed gespeld, maar verder heb je er niks aan. Bij een goede tekst komt dus veel meer kijken dan spelling alleen: waardevolle informatie, een logische opbouw, goede zinsbouw en grammatica zijn minstens zo belangrijk.
Belangrijkere aspecten onderbelicht
En dat is nu precies mijn bezwaar tegen het Groot Dictee. Het hecht te veel waarde aan zinloze kennis over de Nederlandse spelling en laat de andere – veel belangrijkere – aspecten van ons taalgebruik onderbelicht. Begrijp me niet verkeerd: als je het leuk vindt om een przewalskipaard percipiërend langs te zien schrijden, wil ik je dat genoegen zeker niet ontnemen. Maar met goed taalgebruik heeft het weinig van doen.
Vind je het Groot Dictee ook grote onzin? Of ben je juist een enthousiaste deelnemer? We lezen je reactie graag!
Bron foto: www.haarlembijdeles.nl